Windows 10


Windows 10

Eind juli lanceerde Microsoft de nieuwste versie van haar besturingssysteem: Windows 10. We geven u graag een toelichting over deze upgrade en beantwoorden de meest gestelde vragen die klanten ons momenteel stellen.

 1. Wat verandert er met deze versie?
 2. Waar is Windows 9?
 3. Wat zijn de eerste ervaringen?
 4. Is Windows 10 gratis?
 5. Is mijn computer geschikt voor een update naar Windows 10?
 6. Moet ik nu al upgraden?
 7. Kan ik de upgrade eenvoudig zelf uitvoeren?
 8. Welke privacyrisico’s loop ik dan?
 9. Kunnen jullie mij ook helpen?
   
 10. Wat verandert er met deze versie?
  In Windows 10 keert zowel de startknop als het startmenu terug. Ook introduceert Microsoft de functie Task View, waarmee gebruikers makkelijker van programma kunnen wisselen. Windows 8 kreeg veel kritiek op de tegels en die worden nu dan ook minder prominent. Ook introduceert Microsoft een nieuwe browser: Internet Explorer maakt plaats voor Edge, een browser waarmee op internetsites aantekeningen gemaakt kunnen worden.
   
 11. Waar is Windows 9?
  We gaan van Windows 7 en 8 gelijk naar 10. Windows 9 is er nooit geweest en komt er ook niet. Op die manier wil Microsoft benadrukken dat het grote vorderingen heeft gemaakt op het gebied van mobiele diensten en internet, en meer psychologische afstand creëren van Windows 8, dat veel kritiek kreeg. Het bedrijf wil dat Windows 8 zo snel mogelijk wordt vergeten. Die versie was erg ingewikkeld, waardoor veel mensen en bedrijven met Windows 7 bleven werken.
   
 12. Wat zijn de eerste ervaringen?
  De eerste reacties zijn voornamelijk positief. Veel experts zijn aangenaam verrast en vinden Windows 10 een grote vooruitgang; wel zien zij nog verbetermogelijkheden. Een aantal reacties op een rij:
  -‘Er valt nog veel te verbeteren, maar in potentie is dit de beste versie ooit’(Volkskrant) 
  - ‘Veel nieuwe toevoegingen 'maken van Windows 10 in de dagelijkse praktijk een fijner besturingssysteem dan voorgaande versies, Windows 7 incluis' (www. tweakers.net);
  - 'Windows 10 is betwistbaar de beste versie tot nu toe', vooral omdat het systeem prima loopt op alle mogelijke platformen’ (The Guardian),
  - Wel positief, maar Volgens Microsoft zou Edge dé browser voor het moderne web worden, maar dat is het niet nog niet (Computerworld).
  - Windows 10 is 'echt geweldig'. Het is alles dat een besturingssysteem zou moeten zijn: bekend, mooi, gemakkelijk om te gebruiken en behulpzaam op onverwachte manieren.' (CNN).

   
 13. Is Windows 10 gratis? 
  Het is gratis, maar niet voor iedereen. Het bedrijfsleven blijft namelijk betalen voor het besturingssysteem. Bestaande particuliere klanten die nu nog Windows 7 of 8 gebruiken, kunnen het eerste jaar gratis updaten naar de nieuwe versie. Microsoft wil zo de drempel naar een nieuwer en veiliger besturingssysteem weghalen.
   
 14. Is mijn computer geschikt voor een update naar Windows 10??
  Als je computer op Windows 7 of 8.1 draait, heb je inmiddels via Windows Update een officiële uitnodiging ontvangen via een Windows10-icoontje in je taakbalk. Zakelijke gebruikers krijgen de melding trouwens niet. Als je de melding wél hebt gehad, dan kun je tijdens de installatie checken of je computer geschikt is. Als je Windows 10 uiteindelijk gaat installeren, krijg je namelijk eerst nog een waarschuwing. Dan wordt gekeken naar programma's die mogelijk niet goed werken op het nieuwe besturingssysteem, zodat je de installatie kunt uitstellen. 
   
 15. Moet ik nu al upgraden?
  Als je Windows 8 nu gebruikt op een tablet (zonder muis en toetsenbord), dan hoef je nog geen haast te maken. Als je Windows 7 of 8 op een computer of laptop gebruikt, merk je al snel de gebruiksvriendelijkheid van Windows 10 en ben je eerder geneigd nu al over te stappen. Het is wel verstandig dan eerst een back up te maken en je te verdiepen in de privacy-instellingen. Houd er bovendien rekening mee dat je een jaar lang kosteloos kunt upgraden. Dus wacht niet te lang.
   
 16. Kan ik de upgrade eenvoudig zelf uitvoeren?
  In principe kan iedereen zijn computer(s) zelf upgraden naar Windows 10. Wel is het verstandig voor de zekerheid tevoren een back up uit te voeren voor het geval dat de upgrade niet goed verloopt. Bovendien hebben vele bronnen, zoals RTL Nieuws en de Consumentenbond, gewaarschuwd om niet de aanbevolen standaardinstellingen over te nemen, maar meteen je privacy instellingen aan te passen.
   
 17. Welke privacyrisico’s loop ik dan?
  - Bij Windows 10 kunnen persoonlijke documenten niet alleen op de computer, maar ook in een clouddienst worden gezet. Ook zijn er tal van nieuwe functies die in contact staan met het web, zoals de ‘persoonlijke assistent’ Cortana. Alle getypte en ingesproken tekst wordt door Cortana automatisch doorgestuurd naar Microsoft ‘om de gebruiker beter te leren kennen’.
  - Elk programma (app) op de pc of tablet mag de unieke reclame-ID’s uitlezen,
  - De pc registreert doorlopend de locatie van de gebruiker en deelt die aan alle programma’s (apps) die daarom vragen.
  - Programma’s (apps) die worden geïnstalleerd zien direct wie de gebruiker is (naam, foto), als die is ingelogd met een Microsoft-account.
  à Wilt u dit niet, dan kunt u het best de geavanceerde of handmatige installatie gebruiken om zo deze functies uit te zetten’. Ook kunt u gebruik maken van een stappenplan dat de Consumentenbond heeft gepubliceerd.
   

Kunnen jullie mij ook helpen?
Natuurlijk helpen we u graag. Allereerst door u hierover uitgebreid te informeren via dit bericht. Daarnaast helpen we u ook graag met het beantwoorden van uw aanvullende vragen. Wilt u dat wij de upgrade voor u uitvoeren? Geen probleem. Wij hebben dit al voor diverse klanten gedaan en kunnen deze upgrade ook voor u tegen een aantrekkelijk tarief uitvoeren.  Vraag naar de voorwaarden en tarieven in onze winkel. U bent van harte welkom.